Focus je op een thema of op de samenwerking?

Gisteren was ik bij de Chaska Middle School West waar onze oudste volgend jaar naar toe gaat. Wow, wat zijn zij ver met ‘personalized learning’ oftewel ‘gepersonaliseerd leren’! Dit filmpje kregen we te zien en ’t geeft een heel compleet beeld van wat en hoe de ‘learners’ eigenaar zijn van hun eigen leerproces.

Ik merk zelf dat het nog veel verder gaat dan wat je op zo’n filmpje ziet!
De visie die elke leerkracht uitdraagt, de toon van hun communicatie, de fijne lay-out en inrichting van het gebouw, de inzet van ICT en data. En ook hoe makkelijk de school weer overstapt naar een betere tool. De rol van de PTO (parent teacher organization) en de manier waarop zij geld inzamelen, de combinatie met after-school programs, de inzet van STEM (science, technology, engineering, math), het buddy-systeem, de manier en vastleggen van hun testen en het volgsysteem, en zo verder. 

En wat ik ook super interessant vind… wat maakt dat de school zo ver is gekomen?! Hoe snel hebben ze kunnen schakelen tussen inbedden van nieuwe ontwikkelingen en de dagelijkse educatie op hoog niveau houden. Hoe hebben ze kunnen samenwerken, met oog voor medezeggenschap zonder dat het vertragend (of zelfs verlammend) werkt. 

Want ik geloof dat je niet moet *focussen* op een thema zoals ‘gepersonaliseerd leren’. Dat is één thema die keihard nodig is, maar dat is niet voldoende om de school te laten excelleren. Ik geloof dat je moet focussen op de *manier waarop je in school samenwerkt*. Hoe je leiding geeft. Hoe de docent (OP) en ondersteuner (OOP) aan zichzelf leiding geeft. Hoe je omgaat met de zichtbare en onzichtbare beweegredenen van je omgeving. Hoe je gebruik maakt van experts buiten je school. Hoe je gebruik maakt van wat online beschikbaar is. Hoe je écht samenwerkt met een pool van flexibele leerkrachten. En zo voorts!

Waar focust jouw school op? Op een nieuw thema of op een excellente samenwerking?

 

2018-04-04T17:24:16+00:00